Wszystkie Miejsca w śląskie
Ulubione
Noclegi w Dawnej Łaźni
Telefon +48530091835
W centrum @Żarki Twoje Miejsce na Jurze , mamy miejsca noclegowe dla turystów podążających @Szlakiem Orlich Gniazd. @Najpiękniejsza Jura Krakowsko-Czestochowska.
Pokoje głównie dla par, bo dwuosobowe (możliwa dostawka)
Pokoje z łazienkami, aneksem kuchennym, klimatyzacją.
Parking dostępny w otoczeniu budynku.
Ulubione
Gościniec w Ratuszu to obiekt położony w jedynej
z najatrakcyjniejszych miejscowości na obszarze
Jury Krakowsko – Częstochowskiej – Ogrodzieniec.
Usługi noclegowe są świadczone od 2014 roku.
Wszystkie pokoje są urządzone w klasycznym stylu w pięknie odrestaurowanym budynku, prawdopodobnie najstarszym w Ogrodzieńcu. Goście mogą liczyć na skorzystanie z wyjątkowych usług noclegowych w Ratuszu, gdyż obiekt zachwyca urokiem minionych czasów i panującą w nim atmosferą rodzinną.
Śniadania i obiady dnia są serwowane tylko dla gości korzystających z usług noclegowych. Prosimy o zamawianie posiłków przy rezerwacji pokojów.
Ulubione
Do Państwa dyspozycji oddajemy 15 pokoi gościnnych w tym jeden apartament. Wszystkie pokoje wyposażone są w łazienki oraz dostęp do sieci internetowej. Na terenie obiektu znajdują się miejsca parkingowe. Dostają państwo w cenie pobytu pełne śniadanie.
Ulubione
Atrakcyjny obiekt o wysokim standardzie położony na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej w miejscowości Koziegłowy.
Urzekniemy smakiem zarówno tradycyjnych dań jak i autorskimi kompozycjami naszych kucharzy. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów od regionalnych dostawców.
Ulubione
Dyniowe Pole w Przybynowie.
Blisko 20 odmian, dynie na potrzeby kulinarne i sesje zdjęciowe, w tym rzadko spotykane o białym kolorze. Na plantacji w jurajskiej Gminie Żarki w sołectwie Przybynów rosną dynie konsumpcyjne i ozdobne m.in. hokkaido, bambino, makaronowa, piżmowa, francuska, Muscade de Provence oraz wiele innych.
Dynie są rzadkie na Jurze, zachwycają wielością odmian, kolorami, kształtami i możliwościami. Służą w kuchni, do dekoracji, pozwalają tworzyć jesienne kompozycje. Świetnie sprawdzają się jako składnik placków czy potraw z makaronem. Przyrządza się z nich: zupy, ciasta, desery, nalewki oraz przetwory.
Początek naszej dyniowej przygody to 2017 rok. Niewielką plantację chcieliśmy wykorzystać na własne potrzeby kulinarne i jako miejsce pleneru do sesji zdjęciowych – mówią właściciele Dagmara i Hubert Makowscy. W związku z dużym zainteresowaniem liczba odmian dyń stopniowo się zwiększała. W 2020 roku jest to już około 20, zarówno konsumpcyjnych i ozdobnych.
Najważniejszą zaleta dyń z Przybynowa jest ekologiczna uprawa, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, dlatego są bezpieczne i zdrowe nawet dla małych dzieci.
Zapraszamy do naszego gospodarstwa osoby, które cenią sobie dynie za ich wyjątkowy smak i wygląd, jak również fotografów, którzy chcieliby mieć ciekawe kadry w naturalnej scenerii – zachęcają Państwo Makowscy.
Ciekawostką jest dynia z 2019 roku, Gospodarze nazwali ją Perełką 2019r. Dynia Atlantic Giant ważyła 75 kg – być może przed nami kolejny rekord – mówią.
Za rok będą kolejne niespodzianki, gospodarze myślą o uprawie dyń z różnych stron świat np. Japonii czy Australii.
Ulubione
Miejsce w którym jest położona to dawne miejsce zabudowań gospodarczych Leśniczówki w Poraju, w którym w czasach mego nastoletniego życia Leśniczy posiadał konia, do którego oczywiście przychodziłam i w tajemnicy przed całym światem na oklep z ogrodzenia wskakiwałam i próbowałam ruszyć „grubaska” z miejsca